Nowy rok zaczynamy od octów czas docenić ich niesamowite właściwości. Proces fermentacji naszych octów zakończony dziś zlewamy NASZE ŻYWE OCTY do butelek, aby mogły do wszystkich którzy doceniają ich niesamowite walory dotrzeć
OCTY I ENZYMY OCTOWE.
Właściwości octów to również właściwości ziół, w których w procesie fermentacji powstały, ale ogólne zastosowanie każdego z nie to to że obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Obecny w occie kwas chlorogenowy hamuje ponadto utlenianie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Udowodniono też, że wzbogacanie diety kwasem octowym powoduje znaczne zmniejszenie skurczowego ciśnienia krwi (o 20 mm Hg) Jego regularne stosowanie może wpływać na zmniejszenie czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które spożywały sałatki z octem minimum 5-6 razy w tygodniu charakteryzowały się istotnie niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z osobami, które jadły je rzadko.
Ocet naturalny zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Jest polecany w diecie osób ze stanem przed cukrzycowym, cukrzycą, insulino odpornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Działanie hipoglikemiczne octu należy do jego najlepiej udokumentowanych właściwości, a odpowiada za nie kwas octowy.
Octy mogą się przyczyniać się do utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej, ponieważ, jak wspomniano wyżej, reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny, a to sprzyja zmniejszaniu masy ciała. Wpływa też na zwiększenie uczucia sytości.